About us

Taş İşlemeciği

Sanat hevesi ve yeteneği olan gençlerin usta tarafından eğitilip yetiştirilmesi ile aktarılan taş ustalığı genelde usta-çırak ilişkisine dayalı bir meslektir. El takımları taş kalemi, murç, madırga ve çekiç ile icra edilen bu meslek günümüzde unutulmaya yüz tutmuş meslekler arasına yer almaktadır.

Neolotik dönemden itibaren uygulanmaya başlanan taş işçiliği kentimizde de buram buram kokmaktadır. Bereketli Hilal’nın ilk yerleşkelerinden olan Körtik Tepe ve Çayönü’nünde, ustaların ellerinde şekillenerek boncuğa, taş alete, silaha vb. objelere dönüşerek hayat bulan taşlar; Roma, Bizans, Asur, Urartu, Hitit, Selçuklu, Beylikler ve Osmanlı mimarisinde yerini almıştır.

33 medeniyete ev sahipliği yapan kadim kentimizin Karacadağ’dan Dicle’ye uzanan ve şiirlere konu olan “Bazalt Taşı” unutulmaya yüz tutmuş Taş İşlemeciliğinde büyük rol oynamıştır. Örneğin Diyarbakır İç Kale Yapılar Kompleksi, Dünyadaki 2. Büyük sur olan Diyarbakır Surları, İslam Âleminin 5. Harem-i Şerifi olan Diyarbakır Ulu Camii, On Gözlü ve Deve Geçidi Köprüleri, Meryem Ana Kilisesi, Cemil Paşa Konağı, köşkler, kervansaraylar, hanlar, çeşmeler, değirmenler, kemerler ve su kanalları “Bazalt Taşı”ından yapılmıştır. Ayrıca bu yapıların kitabeleri ve süslemeleri taş işlemeciği geleneğinin sürdürülebilir olmasında büyük önem arz etmektedir.

Biz de Diyarbakır Müzesi olarak unutulmaya yüz tutmuş meslekler arasına giren “Taş İşlemeciği Geleneği”nin unutulmaması, mesleğini icra eden ustalarımızın gereken değeri bulabilmeleri adına müzemizde “Taş İşlemeciği”  kursu vermeye karar verdik. Gönüllü olarak katılmak isteyen ziyaretçilerimiz müzemiz iletişim numaralarından, resmi sitesinden veya sosyal medya hesaplardan müze müdürlüğümüzle iletişime geçebilirler.

Tel: 0412 224 67 40- 223 08 02 / 0542 439 35 37

Web: www.diyarbakirmuzesi.gov.tr

Instagram: diyarbakirmuze

Facebook: Diyarbakir Müze Müdürlüğü

Twitter: Diyarbakır Müzesi

Yukarı

A wonderful serenity has taken possession of my entire soul, like these sweet mornings of spring which I enjoy with my whole heart. I am alone, and feel the charm of existence in this spot, which was created for the bliss of souls like mine.

I am so happy, my dear friend, so absorbed in the exquisite sense of mere tranquil existence, that I neglect my talents. I should be incapable of drawing a single stroke at the present moment; and yet I feel that I never was a greater artist than now.

When, while the lovely valley teems with vapour around me, and the meridian sun strikes the upper surface of the impenetrable foliage of my trees, and but a few stray gleams steal into the inner sanctuary, I throw myself down among the tall grass by the trickling stream; and, as I lie close to the earth, a thousand unknown plants are noticed by me: when I hear the buzz of the little world among the stalks, and grow familiar with the countless indescribable forms of the insects and flies, then I feel the presence of the Almighty, who formed us in his own image.

Duis dictum tristique lacus, id placerat dolor lobortis sed. In nulla lorem, accumsan sed mollis eu, dapibus non sapien. Curabitur eu adipiscing ipsum. Mauris ut dui turpis, vel iaculis est. Morbi molestie fermentum sem quis ultricies. Mauris ac lacinia sapien. Fusce ut enim libero, vitae venenatis arcu. Cras viverra, libero a fringilla gravida, dolor enim cursus turpis, id sodales sem justo sit amet lectus. Fusce ut arcu eu metus lacinia commodo. Proin cursus ornare turpis, et faucibus ipsum egestas ut. Maecenas aliquam suscipit ante non consectetur. Etiam quis metus a dolor vehicula scelerisque.

Nam elementum consequat bibendum. Suspendisse id semper odio. Sed nec leo vel ligula cursus aliquet a nec nulla. Sed eu nulla quam. Etiam quis est ut sapien volutpat vulputate. Cras in purus quis sapien aliquam viverra et volutpat ligula. Vestibulum condimentum ultricies pharetra. Etiam dapibus cursus ligula quis iaculis. Mauris pellentesque dui quis mi fermentum elementum sodales libero consequat. Duis eu elit et dui varius bibendum. Sed interdum nisl in ante sollicitudin id facilisis tortor ullamcorper. Etiam scelerisque leo vel elit venenatis nec condimentum ipsum molestie. In hac habitasse platea dictumst. Sed quis nulla et nibh aliquam cursus vitae quis enim. Maecenas eget risus turpis.